شاید اطلاع چندانی نداشته باشیم، ولی افراد موفق ایرانی در فوتبال جهان حضور دارند و در حال فعالیت هستند.
امروز به سراغ یکی از این افراد رفتیم، آقای مهدی حقیزاده که مربی آکادمی فوتبال در کانادا و دارای مدارک مربیگری بسیاری هستند.
خبرنگار صبح ملت نیوز: آقا مهدی خداقوت، و بهتون تبریک میگم برای این موفقیتهاتون در فوتبال کانادا و فوتبال پایه بفرمایید یک معرفی داشته باشید از خودتون؛
مهدی حقیزاده : با سلام و عرض ادب، من هم مثل خیلی از فوتبالیست های قدیمی فوتبالم رو از کوچه، زمین های خاکی و بعد از اون پایه های تیم های مختلف تهران شروع کردم، بعد از فراز و نشیب های زیاد و در ۲۵-۲۶ سالگی و تجربه حضور در لیگ کارگری امارات به فوتبال اروپا و کشور سوئد نقل مکان کردم.
و از سال ۲۰۱۲ میلادی ساکن مونترال کانادا میباشم.
در اینجا به طور جدی وارد عرصه مربیگری شدم و با دو باشگاه فوتبال و کالج در کنار آکادمی خصوصی به فعالیت خود ادامه میدم.
در باشگاه فوتبال حوزه جنوب غرب مونترال به عنوان مدیر فنی و در باشگاه پوینت کلر Soccer Pointe-Claire به عنوان عضو هیئت فنی، مدیر آکادمی و مربی تیم پسران زیر ۱۴ سال در حال فعالیت میباشم.
مربی تیم فوتبال بزرگسالان کالج جان آبوت College John Abbot را هم بر عهده دارم که بازیکنان زیادی از این سطح مسابقات وارد تیم های بزرگ میشوند و سکوی پرتاب به لیگ MLS و اروپا میباشد.
خبرنگار صبح ملت نیوز :یکم درباره تیمهای پایه صحبت کنیم شرایط اونجا به چه صورته چقد اهمیت میدن و چه کاری میکنید که بچهها ترغیب بشن؟
مهدی حقی زاده : هسته اصلی تمام باشگاه های فوتبال تمرکز برای فوتبال پایه هست، به طوریکه سیستم باشگاه داری در کانادا و استان کبک چند سالی هست که دستخوش تغییرات اساسی زیادی شده، به غیر از سه باشگاه بزرگ در کانادا که در لیگ MLS بازی میکنند، تمام مناطق شهرداری باشگاه فوتبال دارند و مورد ارزیابی سالیانه از طرف فدراسیون های استانی یا فوتبال کانادا قرار میگرند که سه دسته هست، regional, provincial, national
تمام این امتیاز دهی ها ارتباط مستقیم با تیم های پایه از زیر ۹ سال تا زیر ۱۳ سال دارند.
اگر کمپ ها، برنامه ریزی لازم برای این طیف سنی وجود نداشته باشه از باشگاه ها سلب امتیاز میشه.
خبرنگار صبح ملت نیوز :با توجه به رده سنی که کار میکنید معیار استعدادیابی و تشخیص یک بازیکن آینده دار چطوری انجام میشه، و برنامهای که برای پرورش و نگهداری این استعداد دارید؟
مربی فوتبال پایه :با توجه به مدارک تخصصی مربیگری در فوتبال پایه و الزامی بودن آن برای مدیران و مربیان این سطوح، استانداردهای مشخصی برای پرورش استعداد وجود دارد، بازیکنان در غالب رنگ در گروه های مختلف دسته بندی میشوند، تیم اول دوم یا سوم بخاطر مسائل روحی روانی وجود ندارند و پروتکلهای سختی حتی برای تعویض باشگاه در فوتبال پایه هست که تمرکز و تعادل را حفظ میکند. ۸۰٪ بازیکنان تا سنین ۱۲-۱۳ سالگی درگیر چند رشته ورزشی هستند و مسابقات تا سن ۱۴ سالگی فاقد جدول و نتیجه برای عموم میباشد.
خبرنگار صبح ملت نیوز : با توجه به تجربهای که توی رده سنی پایه دارید چه کاری تو ایران میشه انجام داد تا نسل بهتری داشته باشیم؟
پاسخ :فوتبال پایه نیاز به سخت افزار های قوی دارد، مربیان دوره دیده، برنامه ریزی مدون و مشخص، مدارس و آموزش و پرورش باید حضوری پر رنگتر و تعاملی قویتر با حوزه های هیئت فوتبال داشته باشند.
در هر رده سنی چندین گروه داشتن و برنامه تمرینی یکسان برای تمام گروه ها، اولیت شادابی و طراوت در کنار پرورش بازیکنان، باعث رشد فکری و تکنیکی بازیکنان پایه میشود و آنها را آماده رده های بالاتر میکند.
خبرنگار صبح ملت نیوز :یکم از دغدغه های والدین هم حرف بزنیم تو رده سنی پایه بیشتر نگرانی دارن که از درس عقب نمونن و یا خدایی نکرده دچار مصدومیت نشن، اینکه چه سنی مناسب برای شروع کردن و رفتن دنبال اهداف چقد اهمیت داره ؟
پاسخ :فوتبال اینجا طبقه بندی شده، از ۴ سال شروع میشه و تا زیر۷ سال بیشتر هدف جذب و ارتقا انگیزه هست، به هیچ وجه تمرکز تکنیکی وجود نداره ( آستانه توجه و تمرکز بچه ها در این سنین کاملا درک میشه).
از ۷-۸ سالگی آماده ورود به تمرینات منظم و درک خود هم تیمی آموزش داده میشه و مسابقات در غالب تورنمنت که انگیزشی هست.
از زیر ۹ تا ۱۳ به صورت جدی وارد فازهای تمرینی و آموزشی میشوند.
ناگفته نمونه که تمام تمرینات در طول فصل تابستان و یک دوره ۵ ماهه از ساعت ۱۸:۰۰ عصر به بعد میباشد و نسبت به رده سنی گروه ها اولیت بندی میشوند.
والدین تا سن ۱۲ سالگی دغدغه تحصیلی ندارند چون اصول یادگیری آکادمیک از این سن شروع میشود.
تمام مدارس ابتدایی و بالاتر مجهز به سالن های ورزشی چند منظوره هستند.
مصدومیت و آسیب بخشی جدانشدنی از ورزش هست، وسائل شخصی از قبیل کفش های ورزشی، البسه در کمد هر کودک و دانش آموز موجود میباشد و بدون استفاده از تجهیزات صحیح از فعالیت کودکان و بازیکنان جلوگیری میشود، کلینیک فیزیو تراپی در مدارس و کالج بسیار فعال هستند.
خبرنگار صبح ملت نیوز : قطعا بازیهای جام جهانی نوجوانان رو دیدید و عملکرد خوب ایران ولی بنظرتون چه اتفاقی رخ میده که این نسل تو آینده موفق نمیشن یا شاید فوتبالشون نابود میشه ؟
مهدی حقی زاده :من به شخصه به کادر فنی تیمنوجوانان و استاد عبدی تبریک و خسته نباشید میگم.
پر واضح هست که فوتبال و توسعه این رشته سرعت بالایی در کشورهای درجه دو و سه پیدا کرده، به عنوان مثال ازبکستان تا ۸ تیم پایانی سعود میکنه و به فرانسه که فینالیست این دوره بود با نتیجه نزدیک ۱-۰ بازی رو واگذار میکنه.
تزریق سرمایه و بالا بردن امکانات سخت افزاری و تمرکز بالا تاثیر بالایی در فوتبال پایه دارد.
باشگاه های فوتبال در کشورهای اروپایی و آمریکای جنوبی و کونکاکاف و حتی چندین کشور آسیایی با امکانات خوب و برنامه مدون باعث حفظ پراکندگی بازیکنان میشه، دغدغه حضور در چند تیم مطرح وجود نداره، جذب کالج و بورسیه های ورزشی و دیده شدن برای سطح دانشگاهی و لیگ های بالاتر در هر منطقه، بار فکری، ذهنی و معضلات مالی رو کمتر شاهد هستیم.
بازیکنان نوجوان و جوان در ایران بستر لازم رو برای پیشرفت در چند تیم خاص میبینند و همین درخواست بالا و محدود بودن تعدادجذب بازیکن باعث از بین رفتن انگیزه و استعداد میشه، مسائل مالی و امکانات آکادمیک هم تاثیر زیادی در از بین رفتن استعدادهای جوانان دارد.
مصاحبه کننده : سوال پایانی هم اینکه بازیهای جام ملت های آسیا رو دنبال کردید؟ شرایط ایران رو چطور میبینید و نظرتون درباره این مسابقات؟
فوتبال در آسیا پیشرفت کرده، تیم های عربی با امکانات عالی و سرمایه گذاری فوق العاده و جذب ستاره های حتی پا به سن گذاشته، سعی و تلاش بسیاری برای بهتر شدن دارند ولی یک فرق اساسی با فوتبال کره جنوبی و ژاپن و حتی استرالیا دارند، با یک تحقیق ساده متوجه تعداد بالای حضور بازیکنان این دو کشور در سطح اول فوتبال اروپا خواهید شد.
تیم ملی ایران نقاط ضعف و قوت زیادی دارد، یکیاز بهترین تیم هارو در تاریخ تیم های ملی داریم، به نظرم آرامش درونی تیم و تمرکز برای نتیجه گیری و شادی ملت ایران در این شرایط خیلی مهم هست و بحثهای آنالیز رو باید به بعد موکول کرد و در این فاصله کوتاه حمایت از تیم وکادر فنی و تزریق روحیه اولویت اصحاب رسانه و فوتبال دوستان و کارشناسان باید باشد.
از لحاظ تاکتیکی و سرعت بازی، تیم ژاپن و کره جنوبی بسیار خوب هستند، از پرس بالا روی بازیکن صاحب توپ، پیش بینی و محدود کردن بازیکنان برای دریافت پاس و قطع توپ در کنار دوندگی بالا و جابجای عرض، تشکیل مثلث های زیاد و در نهایت استفاده از نیم فضاها از نقاط قوت ژاپن کره جنوبی است.
ژاپن از بازیکنان یکسانی بهره میبرد و این دست مربی را برای تغییرات در هر زمان از بازی نصبت به تاکتیک حریفان باز میذاره، این باعث تمرکز و بالانس این تیم میشه که یکی از فواید داشتن یک مربی برای ۵-۶ سال گذشته است.
از نقاط ضعف ژاپن باید به دروازبان پر اشتباه، و دریافت گل در هر چهار بازی گذشته اشاره کرد، ژاپن در ضربات ایستگاهی ضعف دارد.
جام جهانی ۲۰۲۲ قطر رو به یاد بیارید، ژاپن از گروه مرگ به عنوان تیم اول، کره جنوبی و استرالیا به عنوان تیم دوم سعود کردند.
در پایان با تشکر از شما و آرزوی موفقیت برای تمام هموطنان داخل و خارج کشور را دارم و امیدوارم تیم ملی بتونه در سختترین بازی این دوره با ژاپن موفق باشه.
مصاحبه کننده :پیمان چینی ساز
ویراستار : محمد رشیدپور
شرکت سامانه ایده حساب تهران
مشاور درامور مالی و مالیاتی
تلفن همراه :09904795035