شواهد محکمی از وجود قدیمیترین انگل جهان از ۵۱۲ میلیون سال پیش در میان صدها فسیل به جامانده از بازوپایان با ظاهری کرم مانند کشف شد.
صبح ملت | این کشف جالب بیانگر این نکته است که نخستین انگلها میتوانند در یک تکامل بیسابقه پا به عرصه گیتی گذاشته باشند. دکتر تیموتی تاپر متخصص علوم بیولوژیکی از دانشگاه شمال غربی در شیآن چین اظهار کرد که در حال ثبت قدیمیترین موارد انگلی در تاریخ فسیلها هستیم.
دکتر ژیفی ژانگ یکی دیگر از دانشمندان بخش زمینشناسی دانشگاه شمال غربی است که سالها تجربه کاوش و حفاری در معدنی در استان یوننان در جنوب چین را برعهده داشته است. این معدن حاوی سنگهایی است که توانستند میراثی ارزشمند از اکوسیستم دوران کامبرین را برای بشر حفظ کنند. دوران کامبرین را باید زمان ظهور نخستین شواهد زندگی پیچیده همانند ظهور نخستین بندپایان مانند حشرات و خارپوستان همچون ستاره دریایی دانست.
گروه پژوهشی دکتر ژانگ نیز موفق به کشف صدها نمونه از بازوپایان شدند که در میان جانوران بیمهره جایگاه خاصی دارند. این موجودات با وجود دو پوسته خود بسیار شبیه صدفها هستند و از طرف تیم به Neobolus wulongqingensis نامگذاری شدند. در بازوپایان، حیوان درون پوسته خود قرار گرفته و بهواسطه شاخکهای خود شروع به مکیدن آب برای استفاده از ذرات غذا موجود در آن میکند.
همراه این کشف ارزشمند مورد جالب دیگری نیز بود که توجه پژوهشگران را به خود جلب کرد. روی پوسته تعداد زیادی از بازوپایان اشیاء لولهای مانندی متصل شده بود. این اشیاء در بعضی از آنها یک تا دو عدد بود؛ ولی در دیگر فسیلهای بازوپایان بیش از دهها عدد نیز دیده میشد. دانشمندان به این نتیجه رسیدند که این اشیاء باقیمانده فسیلی از حیوانات لولههای سختی هستند که بدن بازوپیان را پوشانده است. البته این حیوانات به خوبی حفظ نشده بودند، لیکن به حیوانات کرم مانند شباهت زیادی داشتند.
دانشمندان قبول کردند این حیوانات کرم مانند نیز با بازوپایان زندگی نزدیکی را تجربه میکردند؛ ولی پرسش اصلی این بود که آیا رابطه بین آنها بر اساس تشریک مساعی بود با یک رابطه انگلی؟ از آنجا که انگلها سلامت میزبان خود را بهخطر میاندازند تیم پژوهشی تصمیم گرفت وضعیت سلامت بازوپایانی را که بدون نشانههای وجود این موجودات کرم مانند بودند بررسی کند.
لوک استروتز دیگر دیرینهشناس عضو تیم پژوهش اظهار میکند که ما یک اندازهگیری دقیق و کامل از پوسته بازوپایان انجام دادیم و متوجه شدیم بازوپایانی که بدون این موجودات کرم مانند بودند پوسته بزرگتری دارند. این برای تیم پژوهش دلیل خوبی بود تا این موجودات کرم مانند را نوعی انگل در نظر گیرد.
دکتر شیائویا ما از دانشگاه یوننان در شهر کونمینگ که در گذشته موفق شده بود شواهدی از زندگی انگلی در دوران کامبری را کشف کند نیز در این باره اظهار کرد آنطور که بهنظر میرسد رابطه این دو حیوان بهصورت میزبان و انگل بوده است. او معتقد است که نتیجه تیم پژوهش درست است چرا که آنها تعداد زیادی از بازوپایان سالم برای این تست این فرضیه در اختیار داشتند.
استروتز نیز اظهار کرد که جهت قرارگیری این موجودات انگلی با بدن بازوپایان سازگار شده بود و به نظر میرسد با جهت لولههای تغذیه بازوپایان تراز و همراستا شده است. این شواهد نشان میداد که این موجود کرم مانند نیز از شیوه طعمه دزدی استفاده میکردند و از آنچه که بازوپایان بهعنوان غذا از طریق مکیدن جمع کردن بودند سهم خود را به سرقت میبردند.
درعینحال استروتز اشاره میکند که احتمالاً این موجودات یک نوع انگل اجباری بودند که بدون میزبان نمیتوانستند زندگی کنند؛ اما دکتر شیائویا ما معتقد است که شواهد کافی برای قبول این ادعا وجود ندارد و این ارگانیسم لولهای مسطح برای ما ناشناخته است.
البته هنوز برای دانشمندان مشخص نشده که این موجودات کرم مانند نخستین انگلهای دنیای ما هستند یا موارد قدیمیتری نیز وجود داشتند که بهصورت فسیل به جا نماندهاند. با این حال استروتز و تاپر معتقدند که دوران کامبرین میتواند منشاء معقولی برای شروع زندگی انگلی باشد. همچنان که در همین دوران کامبرین بسیاری از گروههای حیوانی جدید ظاهر شدند و رفتارهای حیوانات از شکار کردن تا پنهان شدن تکامل و ارتقاء یافت.
استروتز اشاره میکند علت این اتفاق میتواند ریشه در افزایش سطح اکسیژن داشته باشد که عاملی برای تشدید سرعت متابولیک حیوانات شده و به آنها این فرصت را داده که روشهای جدیدی را برای یافتن غذا امتحان کنند.