خانههای صنایع دستی میتوانند به مراکز جذب توریست و عوامل خودکفایی اقتصادی در روستاها تبدیل شوند.
صبح ملت | در نشست خبری گردشگری سازمان میراث فرهنگی استان خراسان رضوی که به مناسبت هفته گردشگری در شهر مشهد برگزار شد فعالیتهای سازمان مذکور برای ایجاد خانههای صنایع دستی بررسی شد.
در این نشست، ابوالفضل مکرمیفر مدیر کل میراث فرهنگی استان خراسان رضوی اعلام کرد: در خراسان رضوی ۳۱ روستای مزیتدار در حوزه صنایع دستی داریم که ۹ روستا ویژه هستند. مثلا دو هفته پیش روستای مند در استان خراسان رضوی ثبت ملی شده بود که در رشته سفالگری با نام سفال مند از دوره قبل از اسلام مشهور بوده است.
همچنین مکرمیفر خبر از ایجاد خانه های صنایع دستی سفال، خانه صنایع دستی دستبافتهها، خانه صنایع دستی سنگهای قیمتی در حاشیه توس، خانه ابریشم در روستای بسک داد. تخمین زده میشود ایران صاحب یک میلیون اثر تاریخی، دویست هزار تپه و محوطه تاریخی است. برآوردها نیز نشان میدهد که خراسان میتواند شامل صدهزار اثر تاریخی، طبیعی، معنوی، ملموس و ناملموس باشد.
مدیرکل میراث فرهنگی درباره بودجه حوزه گردشگری و اعتبارات با توجه بهجایگاه و پتانسیل خراسان رضوی در بخش گردشگری اظهار کرد که ما محدودیت اعتبارات داریم؛ ولی بخش خصوصی اعتبارات و برنامهریزیهای مختص خودشان را دارند. نقش اصلی سازمان میراث فرهنگی نظارتی و سیاستگذاری است. ما در بخش زیرساختهای توسعه گردشگری هر ساله اعتباراتی داریم که به این مهم اختصاص پیدا میکند. ما از سال۹۲ تا ۹۸ مبلغ ۷ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان صرف زیر ساختهای گردشگری مانند جاده، برق، آب و گاز مناطقی که قابلیتها و ظرفیتهای گردشگری دارد در سطح استان انجام دادیم که در سال جاری نیز ادامه پیدا کرده است.
مکرمیفر افزود، اعتبارات که برای مرمت و حفظ آثار تاریخی و میراث فرهنگی در نظر گرفته میشود، محدود است و تکاپوی مرمت تمامی بناها را نمیکند و ما مجبور به تقسیم بندی بناها هستیم. یک سری بناهای اضطراری هستند نیاز به استحکامبخشی دارند و باید آنها را حفظ کنیم تا بیشتر از آن آسیب نبینند. یک سری بناهای استمراری هستند که مهم و جزو نفایس ما به شمار میروند و هر سال اعتباری برای آنها منظور میشود . یکسری اعتباراتی هم برای بناهای مثل قنات قصبه گناباد در نظر گرفته میشود که کمکهای هم از یونیسف دریافت میکند تا مرمتهای آن انجام شود. با تمام این تفاصیل اعتباراتی که مصوبه میشود و در این حوزه تخصیص پیدا میکند محدود هست و هیچ توازنی بین گستردگی بناهای تاریخی و محدوده اعتباراتی که تخصیص پیدا میکند وجود ندارد.
مهندس مکرمیفر در ادامه درباره جایگاه خانههای صنایع دستی به عنوان یک سیاست آینده نگرانه و هوشمندانه تشریح کرد که که خانههای صنایع دستی با هدف تجمیع تمام فرایند تولید از ابتدا تا انتها ساخته شده تا تمام ارزش افزوده هر محصول و به طور کامل و اختصاصا به همان منطقه برسد. با این کار خام فروشی به اتمام میرسد. مثلا روستای بسک دیگر نیازی به خرید پیله ابریشم از تهران نخواهد داشت و پیله ابریشم در همان جا تولید خواهد شد. در این صورت پیله در همانجا تولید، نخ ابریشم بافته و تبدیل به پارچه و به بازار عرضه میشود و تمام ارزش افزوده آن نصیب روستا خواهد شد.