آرزو دفتری مدرس، کارشناس و راهنمای گردشگری، عضو جامعه راهنمایان رسمی جهان، همچنین مشاور کتاب “ایران” چاپ آلمان، و عضو انجمن صنفی راهنمایان خوزستان در جمع بانوان حوزه میراث فرهنگی ،گردشگری و ابنیه تاریخی پژوهشکده دزفول شناسی ضمن پرداختن به اهمیت گردشگری و لزوم توجه ویژه به آن به تعریف جامعی از صنعت گردشگری پرداخته و این صنعت را سومین صنعت پولساز جهان نامیدند، صنعتی که موقعیتهای شغلی فراوان برای جامعه محلی فراهم می کند.
عضو انجمن صنفی راهنمایان خوزستان همچنین افزودند، صنعت گردشگری صنعتی پاک است که باید به طور اصولی مدیریت شده و از استانداردهای جهانی برخوردار باشد. درغیراین¬صورت عواقب جبران ناپذیری برای جوامع محلی از جمله شوک فرهنگی، و تخریب زیست محیطی را در پی خواهد داشت.« جز ردپایی، و عکس هایی خاطره انگیز از خودت رد پای دیگری بر جای نگذار. » شعار این صنعت پاک است.
خانم آرزو دفتری سپس به بحث گردشگریِ کاذب اشاره نموده و « مجموعه گردشگری علی کله در دزفول » را نمونه ای از این نوع گردشگری کاذب عنوان کردند.
به گفته خانم دفتری مجموعه های گردشگری باید مکانی باشند برای حفظ میراث فرهنگی، مانند حفظ سنت غذاهای محلی و صنایع دستی و معرفی فرهنگ ها و خرده فرهنگهای شهری، اما در این مجموعه ما شاهد «عدم مدیریت صحیح گردشگری در مجموعه (علی کله )» هستیم.
این مجموعه¬ی گردشگری مانند همه¬ی سایت های گردشگری باید در کنار ویژگی های خدادادی، همچون هوای پاک¬، فضای فرحبخش، چشم¬انداز طبیعی، امکانات شنا و آب¬تنی و… به ارائه¬¬ی خدماتی حساب شده به جهت معرفی محصولات غذایی خاص منطقه شامل فروش کلیه ی غذاهای سنتی و محصولات صنایع دستی و… بپردازد، تا ضمن گسترش فرهنگ بومی منطقه و زنده نگه داشتن سنت ها و آدابی چند در این مورد به مکانی برای کسب در آمد برای مردم شهر منجر شود و نه فقط دریافت ورودی که آن هم عایدیش نصیب شهرداری خواهد شد.
متاسفانه در حال حاضر سایت گردشگری علی کله دزفول به این عظمت و زیبایی هیچگونه نقشی در رونق کسب¬وکار مردم و اقتصاد شهر ندارد. علاوه بر اینکه با تعبیه و نصب منقل های متعدد در فاصله ی چندین متری از هم آلودگی هوا و مکان را در بر داشته و به معضلی بزرگ مبدل کشته است، بطوری که دود فراوان ناشی از طبخ کباب زغالی که بوسیله ی گردشگران حاضر انجام می گیرد، محیطی آلوده را بوجود آورده و لذت استفاده از محیطی چنین فرحبخش را با چالش مواجه نموده است ، بطوری¬که بسیاری از شهروندان دزفول از حضور در این منطقه گردشگری که در بهترین نقطه ی شهر و در کناره ی رود فیروزه ای دز واقع شده دوری جسته اند.
مشاور کتاب “ایران” چاپ آلمان چاپ ، فروش غذاهای محلی و صنایع دستی در اماکن گردشگری را از ضروریت های صنعت گردشگری عنوان نموده و اشاره داشتند که گردشگری باید برای جامعه ی محلی درآمدزایی داشته باشد.
ایشان همچنین اشاره نمودند، فروش غذاهای سنتی در اماکن گردشگری نه تنها یک فرصت شغلی است بلکه به حفظ و نگهداری میراث ناملموس ما می انجامد.
آرزو دفتری عضوانجمن صنفی راهنمایان خوزستان از فرهنگ ها و خرده فرهنگها به¬عنوان دو مقوله ی اساسی در جذب گردشگر نام بردند و با تاکید بر حفظ و نگهداری خرده فرهنگ ها، مانند: متل ها، نواها ، غذاها، موسیقی و حتی افسانه ها و خرافات را که بخش جذاب فرهنگ هر جامعه ای محسوب می شوند ، وظیفه ی تک¬تک شهروندان دانسته و بر اهتمام مسئولین در فراهم نمودن موقعیت های مناسب برای رونق اقتصادی شهر و رونق کسب و کار مردم از این میراث ارزشمند خواستار شدند.
آرزو دفتری عضو جامعه راهنمایان رسمی جهان در ادمه با اشاره به دست بالا داشتن کشورمان ایران و شهرمان دزفول در فراوانی جاذبه های گردشگری و مواریث تاریخی و ابنیه ها و آثار متعدد گفتند: هر کشور دیگری بود از این همه ظرفیت گردشگری چنان در راه کسب موقعیت های خوب مالی و تجارت و درآمدزایی بهره می جست که به هیچ صنعتی دیگر نیازمند نمی شد.
دفتری ضمن اشاره به تجربیات فراوان¬شان در حوزه گردشگری و با گردشگران متعددی که به ایران و شهرمان دزفول سفر کردهاند، بیان داشتند بسیاری از گردشگران خارجی که به ایران و شهرمان دزفول سفر کرده اند با کوله باری از خاطرات خوب از دیدنی ها و جاذبه های فراوان ، غذاها، و صنایع دستی کشورمان را ترک می کنند .این گردشگران بویژه بادیدن سنت ها ،آداب و رسوم ، و ویژگیهای اخلاقی ایرانی ها شگفت زده می شوند.
دفتری اضافه نمودند، شخصا معتقدم که اکثر گردشگران خارجی به واقعیتی در مورد ایرانی ها رسیده اند که ایرانی ها مهمان نواز هستند و غریبه ها را بخوبی تحویل می گیرند و به آن ها یاری می رسانند. با توجه به این تجربیات است که با قاطعیت باید اعتقاد داشت که همین مهمان نوازی ما ایرانی ها میراث ماست، اصلا خودِ مردم ما میراث ایران هستند. ایران ما ریشه در تاریخ دارد.
عضوانجمن صنفی راهنمایان خوزستان آنگاه با سپاس فراوان از بانوان تلاشگر و اعضای علاقمندپژوهشکده دزفول شناسی، به ایده هایی که اعضا عنوان نمودند، پرداخته و ضمن ارزیابی ایده های مطرح شده، بیان داشتند که در ارائه¬ی هر ایده، به قابل اجرا بودن ایده های مورد نظر باید توجه داشت.
دفتری آنگاه برنامه ریزی درست و هماهنگی افراد دغدغه مند و علاقمندان به رونق گردشگری را از ملزو مات ضروری فعالیت در این حوزه دانستند و اشاره نمودند،باید از این نشست ها بیشترین بهره را برد و از همین نشست ها راهی به سوی عمل، رونق، توسعه و اجرایی کردن ایده ها گشود و تا زمانی که یک خروجی مثبت و مفید نداشته باشد این جلسات اتلاف وقت خواهد بود.
ایشان همچنین اشاره نمودند، باید یک ایده را که قابل اجرا است، با خرد جمعی و تقسیم کار به مرحله ی اجرا رساند.
آنگاه بانوان پژوهشکده درفول شناسی به انتقاد از عدم همکاری نهادها و سازمان های مربوطه پرداختند و اشاره نمودند که ایده های ارایه شده ایی که قابلیت اجرا هم دارند، در چم وخم های روابط اداری، عدم برنامه ریزی کلان مدیریت های شهری، ابتر و بر زمین می مانند.
بانوان حوزه میراث فرهنگی، گردشگری، ابنیه تاریخی پژوهشکده دزفول شناسی
به اتفاق اشاره داشتند که ایدههایی از این دست برای اجرایی شدن نیاز به همکاری وتلاشهای مستمر اعضا و البته همکاری وسیع و مجوزات لازم از ادارات مربوطه دارد. و حال آنکه شهرداری و ادارات دزفول متاسفانه نقشه راهی برای صنعت گردشگری در دزفول ندارند و تمام تلاشها مقطعی بوده و ناقص اجرا میشوند و اثرات جزیی وکوتاه مدت از خود بر جا می گذارند .
بانوان عضو کمیته گردشگری پژ وهشکده دزفول شناسی در این نشست با توضیحات و رهنمودهای سرکار خانم دفتری همکاری و مساعدت خود را جهت اجرایی نمودن ایده « تهیه اطلس کامل گردشگری دزفول » اعلام داشته و بر لزوم این کار بزرگ صحه نهادند./انتهای پیام
گزارش : مریم مفتوح خبرنگار و دبیر گروه پژوهشی بانوان پژوهشکده دزفول شناسی