اهمیت و ضرورت تشکیل پژوهشکدۀ دزفولشناس
سرمایۀ اصلی هر ملت، هویت و پیشینۀ علمی و عملی اوست که اندیشمندان، محققان و نویسندگانش در خلق آن نقش بیبدیلی دارند. از این منظر، *«دزفول بزرگ»* با پیشینۀ ۷۰۰۰ سالۀ خود که بهجرئت میتوان از آن بهعنوان اولین گهوارۀ تمدن بشری یاد کرد، گنجینۀ عظیمی از میراث گذشتگان در خود جای داده است.
میراث ملموس و غیرملموس دزفول بزرگ که در گذر زمان دستبهدست شده و اکنون در اختیار ما قرار دارد، تاریخ مردمی با مجموعۀ عظیمی از آیینها و رفتارهای فرهنگی و اجتماعی را در خود جای داده که هر پژوهشگری با مشاهده و بررسی جزئی آن به وجد میآید تا در آن به کاوش و جستجو بپردازد.
میراثی که سالها و قرون متمادی بر آن گذشته و خدا را شکر، هنوز وجود دارد. درست است که در گذشته علم و تجربۀ کمتری برای نگهداری از این میراث وجود داشته ولی بازهم، مردم دیروز دزفول با درک ارزشمند بودن آن با تلاش فراوان آن را حفظ کردهاند و به ما رساندهاند.
این میراث برای ما مردم دزفول سرمایۀ ارزشمندی محسوب میشود که وظیفه داریم مانند گذشتگانمان و به عنوان شهروند دزفول از آن نگهداری کنیم و آن را به نسلهای آینده برسانیم اما امروز علاوه بر آن، یک وظیفۀ دیگر بر عهده داریم که همان شناخت این میراث علمی وعملی گذشتگانمان
است.
حال پرسشی مطرح میشود: چگونه میتوان هم از این میراث حفاظت و پاسداری کرد و هم آن را شناخت و پس از بررسیاش، آن را برای آیندگان، به نحو احسن مورد استفاده و بهرهبرداری قرار داد؟
اینجاست که *«پژوهشکده دزفولشناسی»* و مسئولان و پژوهشگران آن پا پیش میگذارند تا این مأموریت و مسئولیت خطیر و چند وجهی را به سرانجام برسانند.
*وظیفه و هدف اصلی پژوهشکده دزفولشناسی حفظ، نگهداری و احیای دانشها و نوآوریهای گذشتگان شهر تاریخی و بزرگ دزفول است*.
این پژوهشکده بهعنوان مرجع علمی شهرستان به دنبال تولید اندیشههای توسعه محور برای پیشرفت و تعالی جامعۀ شهری و روستایی *دزفول بزرگ* است که از طریق بازخوانی و بررسی اندیشههای موجود در میراث ملموس و غیرملموس دزفول بر پایۀ پژوهشهای قبلی به دست خواهد آمد چون تنها در این صورت است که اطلاعات را بجا و صحیح مصرف کردهایم و تلاشمان منجر به تولید اطلاعات جدید خواهد شد. این کار در گذشته حاصل فعالیتهای پژوهشی چهرههای علمی *دزفول بزرگ* بوده که امروز، با تأسیس و فعال شدن گروههای پژوهشی پژوهشکده و تمرکز فعالیتهای هرکدام بر موضوعات:
۱/ *فرهنگ و ادب، هنر؛*
۲/ *سازههای آجری و آبی؛*
۳/ *صنایعدستی و بازرگانی؛*
۴/ *امورعشایر و گردشگری؛*
۵/ *مقاومت و پایداری؛*
۶/ *طب سنتی و نوین؛*
۷/ *کشاورزی، و دام و آبزیان.*
امید میرود هم شاهد تلاشهای منسجمتر و نظاممند و در نتیجه گسترش مرزهای دانشمان دربارۀ این موضوعات باشیم و هم افقهای تازهای به روی آیندگان *دزفول بزرگ* باز کرده باشیم.
*روابط عمومی پژوهشکدۀ دزفول شناسی*