بررسی شرایط بازار در اواسط بهمنماه
شاخص کل بورس اوراق بهادار امروز و به تاریخ 10/11/1403 ، 6171 واحد کاهش یافت و به عدد 2.801.434 واحد رسید. همچنین شاخص کل هموزن نیز با 3141 واحد کاهش به عدد 878.575 واحد رسید. پسازاینکه شاخص به محدوده 2.950.000 رسید اما مدتی است که شاخص در محدوده 2.800.000 در حال نوسان است.
بازار سرمایه در شرایطی به سر میبرد که ریسـک بـالای اقتصادی کشور به دلیل تحریمهای ظالمانه، عــدم ثبــات سیاسی و اقتصــادی داخلی و خارجی، محدودیتهای بانکی و مشکلات نقلوانتقال پول، گستردگی فعالیتهای دولتی در نظام مالی، فضای غیررقابتی، تغییرات مداوم مصوبات و بخشنامههای خلقالساعه و قوانین دست و پاگیر، عدم وجود سازمان بورس کارآمد (ناشی از عدم استقلال کافی)، عدم هماهنگی لازم بین بانک مرکزی بهعنوان متولی بازار پول و سازمان بورس بهعنوان متولی بازار سرمایه، عدم وجود نقدینگی، قیمتگذاری دستوری محصولات که آفت اقتصاد و بازار سرمایه است، مشکلات پیش روی خصوصیسازی در برخی صنایع، نوسانات نرخ ارز، نرخ بهره بالا در تأمین مالی در سیستم بانکی، تأمین خوراک و مواد اولیه و مشکلات انرژی برخی صنایع، کسری بودجه دولت و فروش اوراق بدهی و … بهصورت مستقیم و غیرمستقیم موجب شده است که سرمایهگذاران نتوانند ارزیابی قابلاطمینانی از سرمایهگذاری خود در بازار سرمایه داشته باشند و بازارهای موازی (بازار طلا و ارز) را به سرمایهگذاری در بازار سرمایه ترجیح دهند و سرمایه و نقدینگی به سمت بازارهای غیر مولد هدایت شود.
در این شرایط دولت موظف است در راستای تحقق اهداف و شعار اعلامشده توسط مقام معظم رهبری در جهت رشد اقتصادی و رشد تولید با مشارکت مردم بسترهای لازم را فراهم نموده و حمایتهای لازم از بازار سرمایه انجام دهد. این حمایت باید دارای اثرات بلندمدت باشد و منافع عموم جامعه را تأمین نماید و باید به این نکته توجه کرد که حمایت دولت نباید با دخالت در بازار سرمایه و بازار سازی و دستکاری در سیستم عرضه و تقاضا انجام شود.
جلب نظر عموم مردم جامعه و احیای اعتماد مردم برای سرمایهگذاری در بازار سرمایه، مهمترین اقدام دولت در قبال بازار سرمایه است. این اعتماد زمانی به وجود میآید که مردم آن را در واقعیت لمس کنند و تأثیرات اینگونه اقدامات را در سبد سرمایهگذاری خود ببینند.
برطرف نمودن چالشهای بازار سرمایه که به آنها اشاره شد و ایجاد شرایط نسبی ثبات اقتصادی و سیاسی میتواند اعتماد ازدسترفته را به این بازار برگرداند. قطعاً اینگونه اصلاحات و اقدامات زمانبر میباشد و نمیتوان انتظار داشت که بازار سرمایه در مدت کوتاهی به جایگاه واقعی خود دست یابد.
بااینحال به نظر میرسد تیم اقتصادی دولت سعی در برطرف نمودن چالشهای اقتصادی دارد و از دیگر سو اخبار مثبتی از شروع مذاکرات به گوش میرسد. همچنین با توجه به افزایش نرخ ارز باید شاهد تأثیرات آن برگزارش شرکتها باشیم. قیمت سهام اکثر شرکتها در محدوده جذابی قرار دارد بااینوجود باید شرایط اقتصادی و سیاسی و نوسانات آن را در نظر گرفت و با دید بلندمدت در سهام شرکتهایی با پتانسیل رشد بالا سرمایهگذاری نمود.
دکتر سید جواد درواری