یکی از ارکان مهم زندگی ، کسب درآمد است. درآمد یا به عبارتی ،، پول ،،مرجع و منبع مهم دراختیار داشتن ابزار ، خدمات و اختیارات و در نتیجه کسب قدرت است. پول به دو شکل سکه و اسکناس ، ضرب و چاپ می شود. پول به علت گردش زیاد بین آدم ها به میکروب ها و ویروس های زیادی آلوده می شود.
بعضی از کشورها برای درامان ماندن مردم از این آلودگی ها موفق به چاپ اسکناسهای پاک و بدون آلودگی شده اند. در سالهای اخیر در کنار پول های حقیقی پول مجازی نیز رایج شده است. در این سالها نقل وانتقال پول بوسیله کارت های اعتباری در دستگاه های خود پرداز و یا برنامه هایی در گوشی های موبایل انجام می شود ومردم کمتر از پول حقیقی استفاده می کنند. اما این امر به هیچ وجه از قدرت ،، پول ،، نکاسته است .
علم بهتر است یا ثروت ؟ موضوع انشایی که بیشتر ما در دوران تحصیل آن را تجربه کرده ایم. موضوعی که قریب به اتفاق علم را بهتر از مال و ثروت معرفی می کردیم اما تضاد آن را در عالم واقع و در زندگی حس کرده و می کنیم . در فرهنگ ما پول بی اهمیت و به اصطلاح چرک کف دست معرفی شده است.چیزی که در زندگی می آید و می رود و بارها وبارها کم و زیاد می شود. حقیقت ان است که امروزه کمترکسی به این مطالب اعتنا می کند. ممکن است شنونده این نوع سخنان را فریب کاری یا بی خبری از امور دنیا و بی اطلاعی از قدرت و نفوذ پول تصور کند.
امروزه کسانی شغلشان آموزش مهارت هایی برای کسب درآمد و پول بیشتراست. هیچکس این آموزش ها را غیر اخلاقی نمی داند بلکه تلاش و کوششی ارزشمند برای بالا بردن سطح زندگی می دانند.
نکته مهم و قابل توجه آن است که کسانی برای بدست آوردن پول دست به هر کاری می زنند و از زیر پا گذاشتن وجدان و دین و انسانیت ابایی ندارند. این اشخاص منفور آدم و عالم هستند.
منفورترین ثروتمند در فرهنگ قدیمی ما قارون است که با داشتن مال و اموال فراوان گرفتار تکبر و پول پرستی شد وبه هیچ مستمند و گرفتاری کمک نکرد تا با گنج های معروفش در زمین فرو رفت.
و اما محبوبترین ثروتمند تاریخ هم حاتم طایی است که داد و دهش داشت. سفره اش همیشه پهن و از بذل و بخشش دریغی نداشت.
یکی از بهترین حالات داشتن ثروت و مِکنت را سعدی علیه رحمه در قصه ای بیان کرده است.
چنان قحط سالی شد اندر دمشق
که یاران فراموش کردند عشق
جواب فرد ثروتمند به شخصی که از زردی رُخش تعجب کرده است بسیار قابل توجه است.
من از بی نوایی نیم روی زرد
غم بینوایان رخم زرد کرد
و شاه بیت معروف و ماندگار جناب سعدی که در ادامه قصه می فرماید :
تو کز محنت دیگران بی غمی
نشاید که نامت نهند ادمی
تلاش معاش و کسب درآمد حلال وپاک ارزشی والا و بی همتاست اما از آفت ها وسوسه ها و گرداب های این راه نیز نباید غافل بود. تکبر و خودپسندی با تکیه به قدرت ثروت ، بیماری مال اندوزی و خساست و بدست آوردن ثروت بدون در نظر گرفتن وجدان و انصاف و انسانیت از گرداب ها و آفت های این راه است.
نویسنده: امیر کرامت نیا