در نخستین روز از پانزدهمین دوره جشنواره مردمی فیلم عمار ، مستند «سنگر هفتتپه» را به تماشا نشستیم. این اثر که محصول مرکز مستند سوره است، به کارگردانی مستندساز خوزستانی، علی زهیری و تهیهکنندگی محمدرضا کریمیراد ساخته شده است.
فیلم مستند «سنگر هفتتپه» روایتی از اعتراضات کارگران کارخانه نیشکر هفتتپه است که نشان میدهد برای گرفتن حق و احیای یک موضوع چگونه باید رفتار کرد. این فیلم روایتگر روزهایی است که کارگران برای نجات هفتتپه تلاش کردند. در شهر شوش صدها تن از کارگران شرکت کشت و صنعت نیشکر هفتتپه برای اولین بار در آذر ۱۳۹۶ در اعتراض به عدم پرداخت طولانی مدت دستمزدهایشان دست به اعتصاب زدند. سپس این اعتصابها در دی ماه نیز تکرار شد. این کارگران در ۱۳ ماه پیش از آن تنها پنج ماه دستمزدشان را سر وقت گرفته بودند. سرانجام این اعتصابها در سال ۱۳۹۷ هم اتفاق افتاد.
با توجه به اینکه یکی از کارکردها و رسالتهای سینمای مستند پرداختن به مشکلات اجتماعی است، مستندسازان با ورود به موضوعاتی این چنینی به واکاوی و کالبدشکافی یک موضوع و بحران در جهت روشن شدن افکار عمومی و آسیبشناسی و جلوگیری از اشتباهات مشابه در آینده میکنند.
«سنگر هفتتپه» از همین منظر با پرداختن به یکی از مشکلات و بحرانهای سالهای اخیر یعنی ماجرای واگذاری کارخانه نیشکر هفتتپه به بخش خصوصی و تضییع حقوق کارگران و اعتراضات کارگری مربوط به آن در سال ۹۵ کوشیده تا ابعاد کمتر گفته شده آن ماجرا را پس از گذشت چند سال از آن واقعه مورد واکاوی قرار دهد.
نقطه قوت اصلی مستند «سنگر هفت تپه» این است که یک مسیر مطالبه گری درست را که میتواند به نتیجه برسد، نشان میدهد. در واقع اعتراضات کارگران هفت تپه، اعتراضاتی بود که در یک مسیر درست پیش رفت و در نهایت به نتیجه رسید و این میتواند شروعی باشد بر این که بتوان این گونه مطالبه گری ها را بهتر و دقیق تر انجام داد.
لازم به ذکر است که مستند «سنگر هفت تپه» پیشتر در هجدهمین دوره جشنواره سینما حقیقت نیز خوش درخشید و جایزه تندیس طلایی بخش شهید آوینی را دریافت کرد.
پانزدهمین دوره جشنواره مردمی فیلم عمار از ۸ تا ۱۳ دی ماه در سینما بهمن تهران در حال برگزاری است.